Pierogi Ruskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ulubione mojej córeczki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na około 150szt
    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka soli
    1 łyżka miękkiego masła lub margaryny
    1 szklanka wrzątku
    Farsz:
    75dkg-1kg sera białego chudy lub półtłusty
    1i1/2kg ugotowanych ziemniaków
    2 średnie cebule
    3-4 łyżki masła lub smalcu
    sól
    pieprz

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski dodać sól,masło,oraz wrzątek dokładnie wyrobić,rozwałkować,wyciąć kółeczka(ja zrobiłam to szklanką),nakładać dowolną ilość farszu i zlepiać dokładnie.
    Ziemniaki i ser zmielić dodać zrumieniona na maśle cebulkę przyprawy i dokładnie wymieszać.
    Nakładać na wycięte kółeczka zlepiać i gotować do wypłynięcia.
    Podsmażyć jeśli lubimy.

Porady

(Na porcje 150szt.trzeba podwoić składniki na ciasto)

Komentarze

Podobne przepisy