Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

pyszne pierogi ruskie

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki
    3/4 szkl letniej wody
    1 jajo
    1 łyżeczka roztopionego masła
    szczypta soli

    Farsz:
    1/2 kg ziemniaków ugotowanych
    ok. 30 dkg sera białego
    1 cebula
    sól, pieprz

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki zagniatamy. Ciasto wkładamy w folię spożywczą i odkładamy na ok pół godz. Po pół godz ciasto staje się mięciutkie i elastyczne.

    Farsz:
    Ziemniaki ugotować. Porządnie utłuc. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać ciepłą do ziemniaków i ser biały. Całość dobrze wymieszać. Popieprzyć i posolić.

    Lepimy pierogi i gotujemy ok 3-4 min po wypłynięciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy