Pierogi po litewsku

4.49 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Postanowiłam ostatnio troszkę poeksperymentować z farszem do pierogów, i znalazłam taką oto pyszną alternatywę.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI:
    700 g mąki
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    1 szklanka wody
    szczypta soli

    FARSZ:
    1/2 główki białej kapusty
    3 cebule
    4 jaja na twardo
    200 g twarogu
    sól
    pieprz
    papryka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy a następnie zalewamy posoloną wrzącą wodą. Pozostawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy i pozostawimy na sitku do odsączenia. Ser oraz jaja mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podduszamy na oleju. Składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami.
  • 2. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko.Dodajemy oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi.
  • 3. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut. Możemy podawać po ugotowaniu polane rozpuszczonym masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować