Pierogi po góralsku

4.92 (179 ocen)

  • 2 godz.

Smak pierogów tak zaskakujący i pyszny, że tradycyjne ruskie zeszły na dalszy plan. Polecam ten przepis, bo pierogi w otoczeniu zrumienionego boczku smakują obłędnie. :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto (składniki na jedną partię):

    - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

    - 1 szklanka ciepłej wody

    - 1 płaska łyżeczka soli

    Farsz:

    - 1 kg ziemniaków

    - 1 opakowanie twarogu wędzonego

    - 2 średnie cebule

    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.92 (179 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-242w44w 1. Ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać i przecisnąć wraz z twarogiem przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, ostudzić i dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Do miski wsypać 1 i 1/2 szklanki mąki dodać sól, wymieszać. Następnie powoli dolewać ciepłą wodę, wszystko dobrze połączyć. Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypać resztę mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić je na 10 minut, aby sobie ''odpoczęło''. Po tym czasie porcje ciasta rozwałkowywać, podsypując mąką i wycinać z niego za pomocą szklanki kółka, nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi, rozkładać na talerzach posypanych mąką.
  • image-1d5lmb6 2. W dużym garnku zagotować posoloną wodę, dodać oliwę ( 2-3łyżki) i wrzucać pierogi uważając, aby się nie skleiły ( wystarczy raz czy dwa delikatnie je przemieszać). Po wypłynięciu pierogów pogotować je jeszcze około 3 minut, a po upływie tego czasu można je przekładać na talerz. Podawać ze zrumienionym boczkiem.

Porady

Cała porcja pierogów będzie z pewnością za duża, żeby została od razu zjedzona, więc można je zamrozić. Robi się to w ten sposób: Zagotować wodę z solą i oliwą, wrzucić pierogi, kiedy wypłyną od razu je przełożyć do garnka z zimną wodą, kiedy przestygną, wyłożyć je do dużego pojemnika, posmarować oliwą. Następnie zimne pierogi umieścić w plastikowym pojemniku z przykryciem (uważać aby nie były zbytnio ściśnięte) i włożyć do zamrażalnika. Przed spożyciem należy je najpierw rozmrozić, a następnie je po prostu usmażyć lub ugotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować