Pierogi pieczone z mięsem

4.5 (172 ocen)

Zachęcam do przygotowania pieczonych pierogów, które smakują całej rodzinie. Ciasto wg tego przepisu, po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche, a na etapie przygotowania pierogów z łatwością można je rozwałkować. Przygotowując pierogi w domu, mamy pewność co do jakości użytych składników.

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    320 g mąki pszennej
    200 g masła
    100 g gęstej kwaśnej śmietany
    1 duże jajko
    1/2 łyżeczki soli
    żółtko do posmarowania pierogów

    Składniki farszu:
    4 udka kurczaka (bez skóry)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    niewielki kawałek selera
    1 duża cebula
    1,5 łyżki masła
    łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli
    sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi pieczone z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi pieczone z mięsem 1. Przygotowanie farszu:
    Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie.
    Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować do ugotowania zupy.
    Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
    Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z gotowanymi warzywami i zeszkloną cebulą, przy pomocy maszynki do mięsa.
    Dodać do farszu masło i doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i ziołami prowansalskimi.
    Wyrobić farsz na gładką masę.

    Przygotowanie ciasta:
    Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde.
    Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę.
    Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu.
    Składać ciasto na pół, zlepić dokładnie brzegi i za pomocą widelca docisnąć brzegi pierogów.
    Pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi.
    Pierogi posmarować rozkłóconym żółtkiem.
    Pierogi piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować