PIEROGI PIECZONE Z KURKAMI

0 (0 ocen)

IDEALNE DO BARSZCZYKU

Składniki:

  • farsz
    pół kilo kurek lub innych grzybów ( mogą być pieczarki )
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej,
    sól, pieprz

    ciasto
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki gorącej wody
    sól łyżka masła
    jajko

Pierogi pieczone z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. farsz
    cebulę pokrój w drobną kostką,
    grzyby posiekaj
    na gorący olej wrzuć cebulę a gdy się lekko podsmaży dodaj grzyby, duś ok 10-15 minut
    wystudź dopraw , dodaj bułkę tartą i jajko i dokładnie wymieszaj
  • 2. ciasto
    Mąkę przesiej do misy dodaj sól jajko roztopione masło i wodę . Dokładnie wyrób ciasto
  • 3. Ciasto rozwałkuj, szklanką wycinaj kółka, nałóż farsz i dobrze zaklej. Układaj na blasze.
    Pierogi posmaruj rozkłóconym żółtkiem z wodą. piecz w temperaturze 160 stopni przez 25 -30 minut.
  • 4. Podawaj z barszczykiem

Komentarze

Podobne przepisy