Pierogi pieczone z kaszanką i wątróbką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Takie sobie pierożki, tanie i smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    250 g mąki
    30 g drożdży
    10-11 łyżek mleka
    3 łyżki OLEJU RZEPAKOWEGO
    cukier, sól
    1 łyżka majeranku
    1/2 łyżki kurkumy

    Farsz
    300 g kaszanki
    4 wątróbki drobiowe
    1 czerwona cebula
    1 łyżka OLEJU RZEPAKOWEGO
    sól , pieprz
    majeranek

Pierogi pieczone z kaszanką i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11f7t2b 1. Cebulę pokroić w piórka. Oczyszczoną wątróbkę obsmażyć na oleju, zdjąć, pokroić w drobną kostkę. Włożyć cebulę, zeszklić.
    Patelnię zestawić z ognia dodać kaszankę i rozdrobnić ją.
    Dokładamy wątróbkę i doprawiamy.
  • image-22xqouv 2. Ciasto.
    Drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami ciepłego mleka, odstawić.
    Dodać do mąki resztę składników i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść ciasto.
    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
    Z ciasta rozwałkować placki , wykrawać kółka 11-12 cm , nałożyć farsz, zlepić.
  • image-1fg14l8 3. Blaszkę obłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierogi , piec 20-30 min. w tem 180-160 C.

Porady

Pierożki najlepiej smakują ciepłe. Chociaż następnego dnia też są bardzo dobre. Porada: wątróbkę tylko lekko przesmażamy, żeby jej nie przesuszyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy