Pierogi pieczone z kaszanką i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w piórka. Oczyszczoną wątróbkę obsmażyć na oleju, zdjąć, pokroić w drobną kostkę. Włożyć cebulę, zeszklić.
Patelnię zestawić z ognia dodać kaszankę i rozdrobnić ją.
Dokładamy wątróbkę i doprawiamy.
2.Ciasto.
Drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami ciepłego mleka, odstawić.
Dodać do mąki resztę składników i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść ciasto.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Z ciasta rozwałkować placki , wykrawać kółka 11-12 cm , nałożyć farsz, zlepić.
3.Blaszkę obłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierogi , piec 20-30 min. w tem 180-160 C.
Porady
Pierożki najlepiej smakują ciepłe.
Chociaż następnego dnia też są bardzo dobre.
Porada: wątróbkę tylko lekko przesmażamy, żeby jej nie przesuszyć.
Komentarze