Pierogi orkiszowe z nadzieniem "ruskim"

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pierogi z razowej mąki orkiszwej są bardziej delikatne jak z mąki zwykłej, mają ciekawy, lekko orzechowy smak. Te są z tradycyjnym ruskim nadzieniem, czyli twaróg i ziemniaki. W moim domu są to ulubione pierogi.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki orkiszowej razowej
    350 ml gorącej wody
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    Farsz:
    500 g ziemniaków
    250 g twarogu półtłustego
    4 cebule
    sól, pieprz
    1/2 szkl. oleju rzepakowego

Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi orkiszowe z nadzieniem "ruskim" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadzienie do pierogów 1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Widelcem, jak są jeszcze gorące, zgnieć na puree. Kiedy wystygną, dodaj twaróg i zagniataj widelcem. Nie ma potrzeby mielenia.
  • Ciasto na pierogi 2. Do misy miksera planetarnego wsyp mąkę, wbij jajko, zacznij mieszać. Dodawaj po mału gorącą wodę, składniki zaczną się łączyć, wlej tylko tyle wody, by ciasto zaczęło się zbijać w jedną całość. Uformuj kulę i zostaw ciasto pod przykryciem na 30 minut.
  • 3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, wrzuć cebulę i usmaż ją na złoto. 1/3 usmażonej cebuli dodaj do farszu. Farsz dopraw też solą i pieprzem, przypraw nie żałuj, bo farsz musi być pikantny.
  • Pierogi przed gotowaniem 4. Ciasto rozwałkuj, ale niezbyt cienko, szklanką wykrawaj kółka i na każdy nakładaj ok. 2 łyżeczek farszu, złóż do środka i zlep brzegi. Pierogi gotuj etapami w gorącej, osolonej wodzie. Gotuj, od momentu wypłynięcia, przez 2-3 minuty.
  • 5. Pierogi można podawać takie prosto z wody i polane smażoną cebulką lub można je podsmażyć i podać z cebulką. Można je też zamrozić, tylko wtedy żeby się nie skleiły, dobrze jest spód pudełka posmarować olejem i każdą warstwę układanych pierogów również smarować olejem, olejem spod smażenia cebulki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Mąka razowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować