Pierogi o smaku kurczaka z meksyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO PIEROGOWE: Do mąki przesianej przez sito dodajemy gorące mleko, solimy i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, dolewamy ciepła wodę i wyrabiamy energicznie ciasto. Odczekujemy znowu kilka minut i dodajemy masło sklarowane i ponownie ugniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut i po tym czasie wałkujemy. Następnie za pomocą szklanki odciskamy „kółeczka”, na które będziemy kłaść nadzienie. Podana ilość składników jest na ok. 25-30 pierogów.
2.FARSZ: Papryki mieszamy w oddzielnej miseczce i posypujemy nimi pokrojone w malutkie kawałki polędwiczki. Całość dokładnie mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na oleju do momentu zarumienia i dodajemy sos meksykański (ilość sosu musi być taka, aby cały farsz nie był zbyt rzadki). Całość dusimy na małym ogniu do momentu odparowania części sosu. Taki farszem nadziewamy wcześniej przygotowane pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie
3.Taki farszem nadziewamy wcześniej przygotowane pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można podawać posypane smażonym boczkiem.
Komentarze