Pierogi nadziane kurką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam pierogi w każdej postaci. Na nadzienie z kurczakiem i pieczarkami wpadłam przy okazji robienia risotto.

  • 30 min

Składniki:

  • - 3 i 1/2 szklanki mąki
    - 1 i 1/2 łyżeczki soli
    - 1 łyżeczka masła lub oleju
    - 1 jajko
    - 3/4 szklanki ciepłej wody

    nadzienie:
    - pierś z kurczaka
    - 250 g pieczarek
    - 1 cebula
    - masło i olej do smażenia
    - przyprawa złocista do kurczaka oraz przyprawa do gyrosa
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi nadziane kurką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczaczek 1. Przygotowujemy nadzienie.
    Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą złocistą to kurczaka oraz przyprawą do gyrosa. Polewamy odrobiną oliwy dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę w chłodnym miejscu.

    Następnie smażymy na oliwie na złoty kolor. W między czasie, do zarumienionego mięsa dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy jeszcze chwilę. Odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Pieczarki kroimy na połówki a następnie na plasterki. Przyprawiamy je solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Smażymy do miękkości na maśle. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • z farszem 3. Przygotowujemy ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy w niej wgłębienie. Do mąki dodajemy sól, masło (lub oliwę) oraz jajko. Wyrabiamy ciasto do którego stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy tak aby było elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je i kroimy na kwadraty.

    Na każdy kwadrat nakładamy po łyżeczce mięsa oraz pieczarek. Następnie kwadraty składamy na pół i dokładnie sklejamy boki. Aby ciasto się nie rozkleiło podczas gotowania możemy ranty docisnąć widelcem.
  • smażone pierogi 4. Gotowe pierogi gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.

    Następnie wyciągamy z wody, osuszamy i smażymy na rozgrzanym na patelni maśle. Pod koniec smażenia możemy też dodać odrobinę pokrojonej w kostkę cebuli lub reszty farszu (jeśli coś nam pozostało).

    I gotowe :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować