Uwielbiam pierogi w każdej postaci. Na nadzienie z kurczakiem i pieczarkami wpadłam przy okazji robienia risotto.
30 min
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka masła lub oleju
- 1 jajko
- 3/4 szklanki ciepłej wody
nadzienie:
- pierś z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- masło i olej do smażenia
- przyprawa złocista do kurczaka oraz przyprawa do gyrosa
- sól, pieprz
Pierogi nadziane kurką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy nadzienie.
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą złocistą to kurczaka oraz przyprawą do gyrosa. Polewamy odrobiną oliwy dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę w chłodnym miejscu.
Następnie smażymy na oliwie na złoty kolor. W między czasie, do zarumienionego mięsa dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy jeszcze chwilę. Odstawiamy do ostudzenia.
2.Pieczarki kroimy na połówki a następnie na plasterki. Przyprawiamy je solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Smażymy do miękkości na maśle. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Przygotowujemy ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy w niej wgłębienie. Do mąki dodajemy sól, masło (lub oliwę) oraz jajko. Wyrabiamy ciasto do którego stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy tak aby było elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je i kroimy na kwadraty.
Na każdy kwadrat nakładamy po łyżeczce mięsa oraz pieczarek. Następnie kwadraty składamy na pół i dokładnie sklejamy boki. Aby ciasto się nie rozkleiło podczas gotowania możemy ranty docisnąć widelcem.
4.Gotowe pierogi gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.
Następnie wyciągamy z wody, osuszamy i smażymy na rozgrzanym na patelni maśle. Pod koniec smażenia możemy też dodać odrobinę pokrojonej w kostkę cebuli lub reszty farszu (jeśli coś nam pozostało).
Komentarze