Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem

4.46 (175 ocen)

Po prostu pycha i już!

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szklanki mąki + do podsypania
    szczypta soli
    około 2/3 szklanki letniej wody

    FARSZ:
    2 jabłka
    cynamon
    cukier – jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie

    DODATKOWO:
    do gotowania pierogów: sól i łyżka oleju
    do podania: śmietana kwaśna z cukrem
    albo bita śmietana
    opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli i wodę, wymieszałam łyżką, a następnie na stolnicy wyrobiłam dłońmi gładkie ciasto. Przykryłam je odwróconą do góry dnem miską i pozostawiłam na 20 minut, żeby odpoczęło.
  • Składniki farszu 2. FARSZ: jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałam je z cynamonem i niewielką ilością cukru. Moje jabłka były lekko zwiędnięte, więc od razu dosypałam do nich cukier, ale przy mocno soczystych jabłkach proponuję dodawać po szczypcie cukru do farszu już nałożonego do pieroga.
  • Farsz nałożony na krążek ciasta 3. PIEROGI: w rondlu nastawiłam wodę na gotowanie pierogów.
    Ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Foremką do pierogów wykrawałam kółka, nakładałam farsz uważając, żeby wiórki jabłka nie dostały się w miejsce zlepienia i dokładnie zlepiałam pierogi.
  • Pierogi gotowe do gotowania 4. Gotowe pierogi odkładałam na ściereczkę i ściereczką przykrywałam, żeby nie obsychały.
  • Gotowanie pierogów 5. Do wrzącej wody dodałam sól i olej, włożyłam pierogi i gotowałam je na wolnym ogniu, przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Żeby sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco miękkie, wbiłam widelec w „falbankę”.
  • Zahartowałam pierogi w zimnej wodzie 6. Przełożyłam pierogi na sito i na kilkanaście sekund zanurzyłam sito w zimnej wodzie. Po takim zahartowaniu dokładnie osączyłam je z wody i przełożyłam na talerze.
  • Podałam z bitą śmietaną 7. Podałam z bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować