Pierogi miesno warzywne ze stopiona słoninką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1Mięso wołowe i wieprzowe ugotować z dodatkiem marchewki, i pietruszki .
Cebulę nalezy pokroić w drobniutka kostkę,równiez podsmazyc dodać ugotowane mięso i ponownie wszystko podsmazyc.
Mięso,, marchewkę, pietruszkę, zemleć w maszynce.
Powstały farsz doprawić przyprawami do smaku.
2. Mąkę zagnieść z jajkiem, masłem, wodą i solą , do momentu az ciato stanie sie elastyczne , nie bedzie kleiło sie do rąk.
Odstawić na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
3. Następnie rozwałkować na cienki placek, wykrawać kółka za pomoca jakiegos naczynia np , szklanki , nadziewać farszem i zlepiać brzegi.
Do zlepiania mozna uzyc specjalnej maszynki.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
4. Pierogi delikatnie polewamy tłuszczem i okraszamy stopioną słoniną
Komentarze