Pierogi łomnicańskie . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na miazgę . Bardzo mocno odciskamy przez podwójnie złożoną gazę nad miską . Po odstaniu płyn odlewamy , a pozostałą skrobię dodajemy do miazgi ziemniaczanej wraz z jajkiem , łyżką mąki oraz solą . Wyrabiamy masę .
2.Robimy farsz z sera , jajka i soli .
3.Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek wielkości dużego jajka , w dłoniach formujemy kulkę którą następnie spłaszczamy na dłoni . Nakładamy farsz , zlepiamy i dłońmi formujemy pierogi o wrzecionowatym kształcie .
Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku przez ok. 10-15 minut od czasu do czasu mieszając delikatnie drewnianą łyżką .
4.Pierogi wyjmujemy na durszlak do odcieknięcia . Po chwili wykładamy je na talerz i okraszamy stopioną słoninką z boczkiem .
Porady
W oryginalnym przepisie do farszu dodaje się jeszcze trochę bryndzy owczej .
Pierogi można również okrasić przesmażoną wiejską śmietaną.
Komentarze