Pierogi łomnicańskie .

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Jedni mówią kartacze, inni cepeliny a u nas to po prostu pierogi łomnicańskie .

  • 60 min

Składniki:

  • 2 -3 kg ziemniaków
    0,5 kg sera białego (chudego )
    2 jajka
    1 łyżka mąki
    2 łyżki mleka
    sól
    Okrasa: przesmażony boczek i słonina
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi łomnicańskie . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na miazgę . Bardzo mocno odciskamy przez podwójnie złożoną gazę nad miską . Po odstaniu płyn odlewamy , a pozostałą skrobię dodajemy do miazgi ziemniaczanej wraz z jajkiem , łyżką mąki oraz solą . Wyrabiamy masę .
  • 2. Robimy farsz z sera , jajka i soli .
  • 3. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek wielkości dużego jajka , w dłoniach formujemy kulkę którą następnie spłaszczamy na dłoni . Nakładamy farsz , zlepiamy i dłońmi formujemy pierogi o wrzecionowatym kształcie .
    Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku przez ok. 10-15 minut od czasu do czasu mieszając delikatnie drewnianą łyżką .
  • 4. Pierogi wyjmujemy na durszlak do odcieknięcia . Po chwili wykładamy je na talerz i okraszamy stopioną słoninką z boczkiem .

Porady

W oryginalnym przepisie do farszu dodaje się jeszcze trochę bryndzy owczej . Pierogi można również okrasić przesmażoną wiejską śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować