Pierogi leniwe w sosie truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy,płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy,studzimy i przeciskamy dwukrotnie przez praskę razem z serem twarogowym,dodajemy jajka i mąkę szybko wyrabiamy rękoma na jednolite ciasto,dzielimy na cztery równe części.Z każdej kulamy wałek,spłaszczamy delikatnie,kroimy ukośne kluski,wrzucamy natychmiast do gotującej się osolonej wody.Gotujemy ok.10 minut od wypłynięcia na średnim ogniu.W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy masło dodajemy truskawki i cukier chwilę dusimy,zalewamy śmietaną gotujemy ale nie do wrzenia na małym ogniu,miksujemy blenderem na jednolity sos.Kluski dzielimy na talerze,polewamy sosem,dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną.SMACZNEGO.
Komentarze