pierogi leniwe na jogurcie greckim z masłem i cynamonem

4.5 (175 ocen)

  • Średni

Przepis rozpoczynający historię 'Przyjaźń od kuchni'. Poznajcie losy dwóch młodych kobiet, żyjących w Warszawie, w latach, gdy żywność była na kartki, a w sklepach nie brakowało chyba tylko octu.

  • Średni

Składniki:

  • - twaróg śmietankowy: 200 gramów
    - jogurt grecki: 10 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka pszenna (np. tortowa ): 1.5 szklanki
    - cukier: 10 dekagramów
    - Szczypta soli: 1 sztuka

    - cynamon: 1 łyżeczka
    - bułka tarta: 6 łyżek
    - masło: 3 łyżki
    - cukier do posypania: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi leniwe na jogurcie greckim z masłem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy widelcem z jogurtem, żółtkiem i mąką, dodajemy pianę ubitą z białka. Ciasto podzielić na dwie części.
    Każdą kładziemy na posypanej mąką stolnicy lub drewnianej desce do krojenia.
    Formujemy wałeczek, kroimy ostrym nożem na ukośne kawałki.
    Wrzucamy porcjami na gotujący, osolony wrzątek.
    Gotujemy około minuty od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować