pierogi leniwe

4.5 (200 ocen)

Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 400g twarogu półtłustego (2kostki)
    2 jajka
    10-12 łyżek stołowych mąki pszennej
    cukier
    sól
    woda do gotowania
    margaryna
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść widelcem z żółtkami, 1 łyżeczką cukru i szczyptą soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do sera wraz z mąką. Wyrobić ciasto. Na stole rozsypać trochę mąki i ukulać na niej wałki z ciasta. Wałki spłaszczyć i pokroić w romby. W garnku zagotować osoloną wode i kłaść pierogi do wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch gotować ok 5 minut. Podawać polane roztopioną margaryna i posypane cukrem. Kto lubi może posypać cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować