Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

...łączące pokolenia... Przepis na te pierogi jest w mojej rodzinie od lat...dostałam go od swojej Babci, robi je moja Mama, a obecnie ja z Córeczką...

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka śmietany (18%)
    około 2 szklanki mąki pszennej

    około 1 kg ugotowanych ziemniaków
    ok 100g sera białego półtłustego
    2-3 niewielkie cebule
    Masło klarowane
    Sól, pieprz

    mąka do podsypywania
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dusimy, studzimy. Następnie przepuszczamy praskę do ziemniaków lub maszynkę.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na maśle klarowanym.

    Ser biały przepuszczamy przez maszynkę (lub praskę do ziemniaków) i razem z cebulką dodajemy do ziemniaków. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 3. Z mąki formujemy górkę na stolnicy, następnie w niej dołek, do którego wbijamy całe jajko, dodajemy masło i śmietanę, zaczynamy robić łyżką ciasto, zagarniając stopniowo mąkę do środka.
    Dodajemy stopniowo mleka.
    Wyrabiamy ciasto.

    Ciasto następnie dzielimy na cztery części. I kolejno każdą wałkujemy na cienki placek, wycinamy kółeczka i lepimy pierogi.
  • 4. Pierogi zgotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować