...łączące pokolenia... Przepis na te pierogi jest w mojej rodzinie od lat...dostałam go od swojej Babci, robi je moja Mama, a obecnie ja z Córeczką...
Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dusimy, studzimy. Następnie przepuszczamy praskę do ziemniaków lub maszynkę.
2.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na maśle klarowanym.
Ser biały przepuszczamy przez maszynkę (lub praskę do ziemniaków) i razem z cebulką dodajemy do ziemniaków. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
3.Z mąki formujemy górkę na stolnicy, następnie w niej dołek, do którego wbijamy całe jajko, dodajemy masło i śmietanę, zaczynamy robić łyżką ciasto, zagarniając stopniowo mąkę do środka.
Dodajemy stopniowo mleka.
Wyrabiamy ciasto.
Ciasto następnie dzielimy na cztery części. I kolejno każdą wałkujemy na cienki placek, wycinamy kółeczka i lepimy pierogi.
4.Pierogi zgotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
Komentarze