Pierogi kowieńskie - z wędzonym boczkiem , jajkami i cebulą

4.5 (201 ocen)

  • 50 min

Chrupiące , smażone pierożki z przepysznym farszem!

  • 50 min

Składniki:


  • Ciasto:

    - mąka ( u mnie z pełnego ziarna ) - 200 g
    - sok z cebuli - 3 łyżki
    - jajko - 1 szt
    - żółtko - 1 szt
    - sól - 1 łyżeczka

    Farsz:

    - boczek wędzony - 200 g
    - cebula - 1 szt
    - por - 1 szt
    - jajka na twardo - 3 szt
    - surowe jajko - 1 szt
    - bułka tarta - 1 łyżka
    - olej - 1 łyżka
    - sól , pieprz - do smaku



Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi kowieńskie - z wędzonym boczkiem , jajkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1.
    Ciasto :



    Mąkę przesiewamy ze szczypta soli.


    Dodajemy jajko i żółtko i wlewamy sok z cebuli.

    Zagniatamy ciasto.

    Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 15 - 20 minut.



    Farsz:

    Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju.

    Dodajemy drobno posiekanego pora.

    Przesmażamy razem kilka minut.

    Boczek drobniutko siekamy razem z jajkami na twardo.
    ( Możemy również zmielić w maszynce )

    Mieszamy z cebulką i porem.

    Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą.

    Wszystko razem dokładnie mieszamy.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.

    Szklanką wycinamy kółka.

    Na każde nakładamy farsz.

    Zlepiamy brzegi tworząc falbankę lub tak jak ja zgniatając widelcem.

    Gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oleju przez ok. 3-4 minutki.

    Podajemy polane masełkiem z cebulką i boczkiem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować