" Pierogi Gyoza " - konkurs_podróże

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kuchnia japońska chyba większości z nas kojarzy się z kuchnią wymyślną, trudną w przyrządzeniu. Postanowiłam pokazac , że wcale tak nie jest i w prosty sposób , można wyczarowac rewelacyjne danie!

  • 15 min

Składniki:

  • (na ok.20 pierogów )

    -2 szklanki mąki pszennej
    -1/2 łyżeczki soli
    -150 ml wrzącej wody
    -250 g zmielonego mięsa drobiowego
    -kilka liści kapusty pekińskiej
    -1/2 cebuli
    -pęczek szczypiorku
    -2-3 ząbki czosnku
    -2 łyżki oliwy
    ( lub jak ktoś ma to oleju sezamowego! )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

" pierogi gyoza " - konkurs_podróże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gyoza 1. Z 2 szklanek mąki, 1/4 łyżeczki soli oraz 150 ml wrzątku ugniatamy sprężyste ciasto.

    Wałkujemy je na cienki placek.

    Z ciasta wykrawamy przy użyciu szklanki o większej średnicy krążki i pod przykryciem odstawiamy je na bok.


    Liście kapusty pekińskiej zalewamy wrzątkiem, po chwili odsączamy i drobno szatkujemy.

    250 gram mielonego mięsa smażymy wraz z drobno pokrojoną połówką cebuli.

    Przesmażone mięso mieszamy z wcześniej poszatkowaną kapustą pekińską, drobno pokrojonym szczypiorkiem
    oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


    Do farszu dodajemy 2 łyżki oliwy ( lub oleju sezamowego! ), całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 20 minut,
    aby wszystkie składniki przeszły sobą.

    Po upływie tego czasu na każdy z krążków nakładamy około 1 łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi formując pierogi ( z falbanką ).

    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy pierogi tylko z jednej strony! aż się zarumienią,
    po czym zalewamy je połową szklanki wody.

    Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut.

    Po podduszeniu okrywamy je i smażymy dalej kolejne 5 do 10 minut aby woda całkowicie odparuje.

    (Dzięki metodzie smażenia na parze dół pierogów będzie ładnie zarumieniony a góra w pełni ugotowana).

    Są pyszne!

    Smacznego!

Porady

Zajadac póki gorące!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować