1.Z 2 szklanek mąki, 1/4 łyżeczki soli oraz 150 ml wrzątku ugniatamy sprężyste ciasto.
Wałkujemy je na cienki placek.
Z ciasta wykrawamy przy użyciu szklanki o większej średnicy krążki i pod przykryciem odstawiamy je na bok.
Liście kapusty pekińskiej zalewamy wrzątkiem, po chwili odsączamy i drobno szatkujemy.
250 gram mielonego mięsa smażymy wraz z drobno pokrojoną połówką cebuli.
Przesmażone mięso mieszamy z wcześniej poszatkowaną kapustą pekińską, drobno pokrojonym szczypiorkiem
oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Do farszu dodajemy 2 łyżki oliwy ( lub oleju sezamowego! ), całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 20 minut,
aby wszystkie składniki przeszły sobą.
Po upływie tego czasu na każdy z krążków nakładamy około 1 łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi formując pierogi ( z falbanką ).
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy pierogi tylko z jednej strony! aż się zarumienią,
po czym zalewamy je połową szklanki wody.
Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut.
Po podduszeniu okrywamy je i smażymy dalej kolejne 5 do 10 minut aby woda całkowicie odparuje.
(Dzięki metodzie smażenia na parze dół pierogów będzie ładnie zarumieniony a góra w pełni ugotowana).
Komentarze