Pierogi Gyoza

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Japońskie pierogi gyoza z farszem kapuściano - mięsnym.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - wrzaca woda: 150 mililitrów
    - kapusta pekińska liście: 5 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa lub olej sezamowy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi gyoza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 2 szklanek mąki, 1/4 łyżeczki soli oraz 150 ml wrzątku ugniatamy sprężyste ciasto.

    Wałkujemy je na cienki placek.

    Z ciasta wykrawamy przy użyciu szklanki o większej średnicy krążki i pod przykryciem odstawiamy je na bok.



    Liście kapusty pekińskiej zalewamy wrzątkiem, po chwili odsączamy i drobno szatkujemy.

    250 gram mielonego mięsa smażymy wraz z drobno pokrojoną połówką cebuli.

    Przesmażone mięso mieszamy z wcześniej poszatkowaną kapustą pekińską, drobno pokrojonym szczypiorkiem
    oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.



    Do farszu dodajemy 2 łyżki oliwy ( lub oleju sezamowego! ), całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 20 minut,
    aby wszystkie składniki przeszły sobą.

    Po upływie tego czasu na każdy z krążków nakładamy około 1 łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi formując pierogi ( z falbanką ).

    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy pierogi tylko z jednej strony! aż się zarumienią,
    po czym zalewamy je połową szklanki wody.

    Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut.



    Po podduszeniu okrywamy je i smażymy dalej kolejne 5 do 10 minut aby woda całkowicie odparuje.

    (Dzięki metodzie smażenia na parze dół pierogów będzie ładnie zarumieniony a góra w pełni ugotowana).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować