Pierogi domowe z mięsem

0 (0 ocen)

smaczne i delikatne ciasto, można również dodać inny farsz np. ser, kapustę z grzybami lub owoce

Składniki:

  • CIASTO:
    ok. 1/2 kg mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    1 szklanka wrzątku

    FARSZ:
    ok. 1/2 kg gotowanego mięsa min. łopatka, boczek, noga od kurczaka np. z rosołu
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    ew. 1/2 namoczonej bułki
    sól
    pieprz

Pierogi domowe z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi domowej roboty z miesem-zaparzanie mąki 1. Zalać wrzątkiem mąkę z solą i olejem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • Pierogi domowe z mięsem-wałkowanie ciasta 2. Wyrobić ciasto i rozwałkować dość cienko.
  • Pierogi domowe z mięsem-robienie farszu 3. Zmielić mięso i cebulę, dodać przyprawy i ew. namoczoną bułkę-zrobić farsz.
  • Pierogi domowe z mięsem-nakładanie farszu 4. Wykroić kółka w cieście szklanką i nałożyć po łyżce farszu. Zlepić.
  • Pierogi domowe z mięsem-przed gotowaniem 5. Gotować w osolonym wrzątku, do wypłyniecia. Okrosić tłuszczykiem.

Porady

ciasto będzie sprężyste jeśli dodamy oleju i będziemy chwilę wyrabiać.

Komentarze

Podobne przepisy