Pierogi Bożenki na ostro z serem białym- ruskie

5 (145 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczne pierogi w aksamitnym cieście. Farsz mój ulubiony, bo ostry.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    1/2 kg mąki pszennej
    1 żółtko
    2- 3 łyżki masła
    3/4 szklanki letniej wody
    sól

    Farsz z sera białego na ostro:
    30 dag sera białego lub twarogu
    50 dag obranych, ugotowanych ziemniaków
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz biały
    pieprz ziołowy
    chilli

Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi bożenki na ostro z serem białym- ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy masło (nie stopione), powoli wlewamy letnią wodę, stopniowo. Lekko zarabiamy, wbijamy jajko.
    Szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być plastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk.
  • wycinanie kółek 2. Formujemy w kulkę, aby dłużej było elastyczne.
    Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na połowę. Rozwałkowujemy na placek, niezbyt cienki. Wycinamy przy pomocy obręczy lub szklanki koła.
  • mielenie sera i ziemniaków 3. Wykonanie farszu:
    Ser i ziemniaki mielimy w maszynce. A także obrane ząbki czosnku.
  • przygotowanie farszu 4. Na patelni na masełku szklimy pokrojoną drobno cebulkę.
    Mieszamy wszystkie składniki razem. Doprawiamy przyprawami do smaku.
  • nakładanie farszu 5. Na środek każdego krążka z ciasta nakładamy łyżeczką farsz z białego sera, ok. 1 czubatej łyżeczki.
    Zlepiamy dokładnie brzegi. Formujemy pierogi.
  • formowanie falbanki 6. Możemy zrobić ozdobną falbankę. Ale, jeśli ktoś nie umie można końce uformować widelcem.
  • ozdabianie brzegów- widelcem 7. Jeśli ktoś nie umie można falbanki uformować, końce można ozdobić widelcem.
  • gotowanie pierogów 8. Gotujemy pierogi porcjami, w osolonym wrzątku, z dodatkiem 1 łyżki oleju, ok. 10 min., na małym ogniu.
  • 9. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
  • topienie słoniny 10. Na patelni topimy słoninkę drobno pokrojoną.
  • gotowe pierogi 11. Podajemy gorące pierogi. Polewamy słoninką.
  • gotowe danie 12. Smacznego :)

Porady

Ciasto na pierogi jest aksamitne, elastyczne. Szybko nie wysycha. Łatwo go wałkować. Farsz musi być pikantny, dobrze doprawiony. Możemy dodać jeszcze według smaku np curry, sól czosnkową- zamiast soli i czosnku, sól selerową. Pierogi można zamrażać oraz odgrzewać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować