Pierogi bolońskie

4.46 (163 ocen)

Pyszna propozycja dla wielbicieli pierogów .Mojej rodzinie bardzo zasmakowały .

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania

    1/2 szklanki gorącej wody

    1 jajko

    2 łyżeczki oliwy z oliwek

    szczypta soli



    1 cebula

    2 łyżki masła

    500 g mięsa mielonego

    przyprawa do mięsa

    2 marchewki

    400 g krojonych pomidorów

    śol , pieprz

    świeżo mielone zioła włoskie
Wystaw ocenę:

4.46 (163 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi bolońskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na roztopionym maśle .

    Dodać mięso , oprószyć przyprawą , przesmażyć .

    Dodać obraną , umytą , pokrojoną w kostkę marchew , przesmażyć .

    Dodać krojone pomidory , smażyć tak długo , aż odparuje z nich cały płyn .

    Doprawić solą , pieprzem i ziołami włoskimi .

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .

    Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cieńki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy 7 cm .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czy składać je , starannie zlepiając brzegi .

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .

    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .

    Odcedzić .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować