Pierogi z ciastem bazyliowym i nadzieniem szpinakowym. Uwielbiam szpinak świeży bo jest najlepszy. Pierożki mocno zielone i bardzo dobre. Pierogi zielono mi :-)
40 min
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej typ500
1/2 szklanki gorącej wody
1 doniczka bazyli
2 łyżki oliwy
2 łyżki zimnej wody
sól szczypta
Pierogi bazyliowo szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Listki bazyli siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję olej, wodę dwie łyżki i miksuje blenderem.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól wlewam wodę stopniowo i mieszam ciasto, dodaję bazylię .
2.Całość wyrabiam ręką na jednolitą masę.
3.Szpinak dokładnie płuczę, kroję nożem i przesmażam na maśle. Jak szpinak się usmaży doprawi sprasowanym czosnkiem, dodaję sól, pieprz. Przekładam na sitko żeby woda się odsączyła i szpinak nie był rzadki. Dodaję do niego pokruszony ser feta. Całość mieszam.
4.Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką, wycinam kwadraty i układam w foremce do pierogów. Dodaję farsz i sklejam.
5.Pierogi wrzucam do gotującej się wody do której dolałam łyżkę oliwy. Od wypłynięcia na wierzch gotuję dwie minuty. Podaję z pokruszonym serem feta i bazylią.
Komentarze