Pierogi a la gołąbki

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Bardzo sycące! Rolę kapusty pełni tutaj ciasto, dając ciekawy efekt smakowy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    ok. 1,5 szkl. letniej wody

    Farsz:
    ugotowane mięso z połowy królika
    2 woreczki ryżu
    3 średnie cebule
    2 łyżki oleju
    "Kucharek", pieprz, sól, maga
    przyprawy według uznania, np.: tymianek, mielony kminek, rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi a la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. Farsz:
    Ryż gotujemy w osolonej wodzie, mięso mielimy. Obraną cebulę drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy ugotowany ryż i zmielone mięso. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.
  • 2. Ciasto:
    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i olej i mieszamy wlewając powoli wodę. Zagniatamy ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku.

Porady

Pierogi polewamy cebulką podsmażoną na słonince, posypujemy natką pietruszki. Możemy też polać sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować