Pierogi a la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, mięso mielimy. Obraną cebulę drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy ugotowany ryż i zmielone mięso. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.
2.Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i olej i mieszamy wlewając powoli wodę. Zagniatamy ciasto.
3.Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku.
Porady
Pierogi polewamy cebulką podsmażoną na słonince, posypujemy natką pietruszki. Możemy też polać sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Komentarze