Pieróg ze schabu

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Doskonała alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego. Urozmaici niedzielny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
    2 łyżki świeżej papryki (pokrojonej w drobną kostkę),
    2 plastry sera żółtego (pokrojonego w drobną kostkę),
    2 łyżki kukurydzy z puszki,
    odrobina natki pietruszki,
    1 jajko,
    bułka tarta
    pieprz,
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieróg ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso ubić tłuczkiem. Kotlety nie mogą być zbyt cienkie. Obsypać solą i pieprzem.
  • 2. Przygotować farsz: paprykę, ser żółty (pokrojone w drobną kostkę), kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki wymieszać, nie przyprawiać.
  • 3. Farsz nakładać na plaster schabu i złożyć w ten sam sposób jak zwykłe pierogi. Brzegi docisnąć palcem. Podczas smażenia białko zawarte w w mięsie zetnie się i mięso samo się sklei.
  • 4. Delikatnie panierujemy w jajku i w bułce, i smażymy na wolnym ogniu.

Porady

Smażymy na wolnym ogniu, aby ser nie wydostał się ze środka. Zamiast sera żółtego możemy dodać ser mozzarella.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować