• Pieróg turecki z mięsem

    Autor: Wiesław Ryszkiewicz, Dorohusk

  • Pracuję w budownictwie. W domu gotuje głównie żona Małgosia i to ona wprowadziła ten przepis do naszego menu. Pieroga nauczyłem się robić od niej i teraz jest moją specjalnością.

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    ● 40 dag mąki
    ● 3 dag drożdży
    ● 100 ml mleka
    ● łyżeczka cukru
    ● jajko
    ● 20 dag mielonego mięsa wołowego
    ● cebula
    ● 2 łyżki oleju
    ● 2 pomidory
    ● ostra papryczka
    ● sól
    ● pieprz
    ● ostra mielona papryka
    ● natka pietruszki

  • Sposób przygotowania

    1.
    Pieróg turecki z mięsem - krok 1

    Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Zaczyn dodajemy do mąki razem z jajkiem, wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

    2.
    Pieróg turecki z mięsem - krok 2

    Natkę siekamy. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na oleju, dodajemy mięso i podsmażamy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, papryczkę drobno siekamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy chwilę pod przykryciem. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Wsypujemy natkę, dokładnie mieszamy i studzimy.

    3.
    Pieróg turecki z mięsem - krok 3

    Ciasto dzielimy na 4 kawałki. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy farsz i zlepiamy boki tak, by powstał pieróg. Układamy na blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 °C.

  • Rady

    Ciasto ładnie się przyrumieni, jeśli przed pieczeniem posmarujemy je rozkłóconym jajkiem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    z_roznych_stron_swiata, mielone mięso wołowe
  • 0 komentarzy

Autor: Wiesław Ryszkiewicz, Dorohusk

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-08T16:43:08+02:00

678 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_01-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »