Pieróg rusko-francuski

5 (153 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Połączenie ciasta francuskiego i farszu a'la pierogi ruskie to szybkie, smaczne i sycące danie obiadowe. A jak ładnie wygląda! Do tego równie szybki i smakowity sos pieczarkowy i możemy zasiadać do stołu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 500 g ugotowanych ziemniaków
    · 250 g chudego twarogu
    · 2 duże cebule
    · odrobina oleju do smażenia
    · sól
    · pieprz
    · ciasto francuskie
    · 1 jajko
    Na sos:
    · 500 g pieczarek
    · cebula
    · 100 g śmietany 18%
    · ok. 200 ml mleka
    · sól
    · pieprz
    · odrobina oleju
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Pieróg rusko-francuski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieróg 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, to samo robimy z twarogiem.
  • zwijanie 2. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.
    Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku
  • pieróg rusko-francuski 3. Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni.
  • sos pieczarkowy 4. Sos- oczyszczone pieczarki kroimy na pół. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pieczarki. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Zalewamy śmietaną i mlekiem- za pomocą mleka sterujemy gęstością sosu. Całość dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

Porady

Pieróg podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować