PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM MIELONYM

4.5 (196 ocen)

  • Średni

bardzo dobry i wypróbowany przepis ...

  • Średni

Składniki:

  • - mąka /na ciasto/: 2 szklanki
    - drożdże: 4 dekagramy
    - oliwa: 2 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżeczka
    - woda letnia: 0.75 szklanki
    - mięso mielone /na farsz/: 30 dekagramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - kukurydza: 4 łyżki
    - chili: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa do mielonego: 1 łyżka
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieróg drożdżowy z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce wymieszaj mąkę z solą i dodaj rozpuszczone drożdże, zamieszaj, dodaj 2 łyżki oliwy. Do ciasta dodaj letnią wodę i ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj i odstaw na 35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Mięso przesmaż na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, smaż chwilę razem. Dodaj kukurydzę i przyprawy oraz trochę wody i chwilę duś razem.
  • PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM MIELONYM 3. Ciasto podziel na 4 części, każdą część rozwałkuj na okrągły placek. Na środku umieść część farszu. Brzeg ciasta zwilż wodą, złóż na pół i mocno zlep, formując duży pieróg. Z każdą częścią ciasta postępuj tak samo. Gotowe pierogi umieść na wysmarowanej olejem blasze. Wierzch pierogów posmaruj żółtkiem z odrobiną wody. Piec 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować