1,20 kg ziemniaków,
20 dag kaszy gryczanej,
12 dag sera białego (dałam półtłusty),
100 g masła,
0,4 szklanki śmietany 18%,
1 łyżeczka rozmarynu,
sól, pieprz
Pieróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, gorące przepuścić przez maszynkę, dodać kaszę, rozpuszczone masło i resztę składników. Dobrze wymieszać.
2.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy włożyć masę, wyrównać, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać szczyptą rozmarynu. Piec w temp. 190 stopni 1,5-2 godzin. Smacznego!
Porady
*Pieróg wychodzi dosyć "luźny", co dla mnie akurat było plusem, po wystygnięciu był bardziej zwarty, jeśli ktoś jednak chce od razu mieć zwarte ciasto proponuję dodać więcej kaszy.
Komentarze