Piernikowy wyczynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piernik: mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i przyprawą, a następnie z cukrem, żółtkami i roztopionym miodem. Dodajemy białka ubite ze szczyptą soli. Mieszamy. Wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy (25x37 cm). Pieczemy ok. 45 minut w 200 °C (w piekarniku elektrycznym – 180 °C). Studzimy, przekrawamy na pół.
2.Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szkl. cukru. Osączamy. Wsypujemy orzechy, rodzynki i osączone wiśnie. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem i sodą.Mieszamy z białkami ubitymi z resztą cukru. Pieczemy jak piernik.
3.Masa: zagotowujemy 1,5 szkl. mleka, wlewamy budynie wymieszane z resztą mleka, żółtkami i cukrem. Chwilę gotujemy. Studzimy. Ucieramy z margaryną. Dodajemy kawałki czekolady, mieszamy.
Komentarze