Piernikowy świecznik

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Trudny

Przepis na te pierniki pochodzi od Linn, która podziliła sie nim na forum ponad 12 lat temu. Ciasto dojrzewa minimum 6 tygodni, ale można trzymac je duzo, dużo dłużej :)

  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:


  • - mąka: 1 kilogram
    - miód: 0.5 litra
    - smalec: 1 sztuka
    - cukier: 2 szklanki
    - jaja: 3 sztuki
    - soda - płaskie łyżeczki: 3 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - przyprawa do piernika-opakowanie: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Piernikowy świecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowy świecznik 1. W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę.
    Kiedy ostygnie dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną, szczyptę soli oraz przyprawy. Całośc dokładnie mieszamy.
    Miskę okrywamy ręcznikiem i folią, i wstawić w chłodnym miejscu (lodówka, spiżarnia, piwnica) na 6 tygodni.

    Na 2 tygodnie przed świętami można zacząć piec pierniczki do jedzenia i jako ozdoby choinkowe.
    Ciasto wałkować niezbyt grubo - bardzo ładnie rośnie w trakcie pieczenia. Układamy na papierze do pieczenia, pieczemy do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka.

    Upieczone pierniki można polukrowac lukrem ukreconym z 1 białka i szklanki pudru lub polac polewą czekoladową. Wszystko wg uznania.

    Pierniczki przechowywac w puszcze, słoju lub kartonie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Deser piernikowy

To może cię zainteresować