Przepis na te pierniki pochodzi od Linn, która podziliła sie nim na forum ponad 12 lat temu. Ciasto dojrzewa minimum 6 tygodni, ale można trzymac je duzo, dużo dłużej :)
Piernikowy świecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę.
Kiedy ostygnie dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną, szczyptę soli oraz przyprawy. Całośc dokładnie mieszamy.
Miskę okrywamy ręcznikiem i folią, i wstawić w chłodnym miejscu (lodówka, spiżarnia, piwnica) na 6 tygodni.
Na 2 tygodnie przed świętami można zacząć piec pierniczki do jedzenia i jako ozdoby choinkowe.
Ciasto wałkować niezbyt grubo - bardzo ładnie rośnie w trakcie pieczenia. Układamy na papierze do pieczenia, pieczemy do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka.
Upieczone pierniki można polukrowac lukrem ukreconym z 1 białka i szklanki pudru lub polac polewą czekoladową. Wszystko wg uznania.
Pierniczki przechowywac w puszcze, słoju lub kartonie.
Komentarze