Piernikowy sos do ryby

4.46 (151 ocen)

  • 30 min

Sos smakuje doskonale zarówno na zimno jak i na ciepło.

  • 30 min

Składniki:

  • składniki
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    pół szklanki suszonych śliwek
    15 dag piernika ( bez dodatków)
    4 łyżki miodu
    pół łyżki czerwonego wytrawnego wina
    pół szklanki wywaru warzywnego
    5 łyżek masła
    sok z cytryny
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (151 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Piernikowy sos do ryby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba z sosem piernikowym 1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, szklimy na 3 łyżkach masła. Dodajemy pokrojone drobno śliwki, pokruszony piernik, miód. Całość zalewamy winem i wywarem. Gotujemy ok 10 minut, ciągle mieszając aby sos się nie przypalił.
  • Aksamitny i pachnący. 2. Miksujemy na gładki sos, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy ze smażonymi dzwonkami karpia lub innej ryby.

Porady

Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać do niego odrobinę wywaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować