Sos smakuje doskonale zarówno na zimno jak i na ciepło.
30 min
Składniki:
składniki
1 cebula
4 ząbki czosnku
pół szklanki suszonych śliwek
15 dag piernika ( bez dodatków)
4 łyżki miodu
pół łyżki czerwonego wytrawnego wina
pół szklanki wywaru warzywnego
5 łyżek masła
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku
Piernikowy sos do ryby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, szklimy na 3 łyżkach masła. Dodajemy pokrojone drobno śliwki, pokruszony piernik, miód. Całość zalewamy winem i wywarem. Gotujemy ok 10 minut, ciągle mieszając aby sos się nie przypalił.
2.Miksujemy na gładki sos, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy ze smażonymi dzwonkami karpia lub innej ryby.
Porady
Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać do niego odrobinę wywaru.
Komentarze