Piernikowy domek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Domek zrobiłam w zeszłym roku na Boże Narodzenie. Wyszedł śliczny. Przepis wydaje się skomplikowany, ale gdy robimy wszystko krok po kroku, jest prosty.

Składniki:

  • ● 42 dag cukru
    ● 25 dag miodu
    ● op. przyprawy do piernika
    ● 1,25 kg mąki
    ● 1 dag sody
    ● 2 jajka
    ● 7 dag masła
    ● cukier puder i śmietana (na lukier)
    ● 2 wafle
    ● 4 barwniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernikowy domek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwa dag cukru karmelizujemy, wlewamy 100 ml wody, gotujemy, dodajemy resztę cukru, miód i przyprawę. Gdy cukier się rozpuści, studzimy. Mąkę,
    sodę, jajka i miękkie masło wyrabiamy, wlewając cukier z przyprawami.
    Odstawiamy na 30 minut. Rozwałkowujemy i wykrawamy: 25x20 cm (spód),
    2 prostokąty 18x14 cm (boki), 2 prostokąty 14x18 cm (przód i tył) i trójkąt o boku 14 cm. Można wyciąć okna i drzwi. Pieczemy 10-15 minut w 200 °C.
  • 2. Lukier: mieszamy cukier ze śmietaną (musi być gęsty). Dzielimy na 5 części, do 4 dodajemy barwnik.
  • 3. Z wafli wycinamy 2 prostokąty 15x17 cm. Smarujemy czerwonym lukrem, a gdy wyschnie, białym robimy dachówki. Boki lukrujemy brązowym lukrem,
    gwiazdę z wafla żółtym. Elementy sklejamy białym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować