Domek zrobiłam w zeszłym roku na Boże Narodzenie. Wyszedł śliczny. Przepis wydaje się skomplikowany, ale gdy robimy wszystko krok po kroku, jest prosty.
Składniki:
● 42 dag cukru
● 25 dag miodu
● op. przyprawy do piernika
● 1,25 kg mąki
● 1 dag sody
● 2 jajka
● 7 dag masła
● cukier puder i śmietana (na lukier)
● 2 wafle
● 4 barwniki
Piernikowy domek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwa dag cukru karmelizujemy, wlewamy 100 ml wody, gotujemy, dodajemy resztę cukru, miód i przyprawę. Gdy cukier się rozpuści, studzimy. Mąkę,
sodę, jajka i miękkie masło wyrabiamy, wlewając cukier z przyprawami.
Odstawiamy na 30 minut. Rozwałkowujemy i wykrawamy: 25x20 cm (spód),
2 prostokąty 18x14 cm (boki), 2 prostokąty 14x18 cm (przód i tył) i trójkąt o boku 14 cm. Można wyciąć okna i drzwi. Pieczemy 10-15 minut w 200 °C.
2.Lukier: mieszamy cukier ze śmietaną (musi być gęsty). Dzielimy na 5 części, do 4 dodajemy barwnik.
3.Z wafli wycinamy 2 prostokąty 15x17 cm. Smarujemy czerwonym lukrem, a gdy wyschnie, białym robimy dachówki. Boki lukrujemy brązowym lukrem,
gwiazdę z wafla żółtym. Elementy sklejamy białym lukrem.
Komentarze