Zamiast tradycyjnego piernika można upiec takie oto małe piernikowe babeczki.Trzeba je trochę przyozdobić i będą wyglądać bardzo dekoracyjnie na świątecznym stole.
Piernikowo - śliwkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem,przyprawą do piernika,kakao oraz olej. Miksujemy przez chwilę, na koniec dodajemy powidła śliwkowe i dokładnie mieszamy.
Papilotki do muffinek umieszczamy w specjalnych formach do wypieku babeczek ,napełniamy je do 3/4 wysokości.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce.
2.Muffinki posmarowałam roztopioną polewą czekoladową i udekorowałam posypką w kształcie gwiazdek.
Komentarze