Piernikowe serduszko

0 (0 ocen)

  • 30 min

Praktyczny, smaczny i piękny prezent :-) polecam

  • 30 min

Składniki:

  • 3,5 szkl. mąki
    1/4 szkl. oleju
    0,5 szkl. cukru
    1 jajko
    0,5 szkl. miodu (3 pełne łyżki)
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    0,5 łyżeczki soli
    1/4 szkl. wody
    DEKORACJA:
    1 tubka kremu do dekoracji biały dr Oetker
    6 stokrotków i liście z opłatka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernikowe serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać ręcznie olej z cukrem, miodem i jajkiem.
  • 2. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, przyprawy, sodę, sól oraz wodę i zagnieść ciasto.
  • 3. Rozwałkować ciasto (najlepiej na papierze do pieczenia) na grubość ok 0,5 cm -1cm.
  • 4. Z gazety wyciąć serce o wymiarach ok 35cm na 25cm (musi zmieścić się na blachę do pieca). Przyłożyć serce do ciasta i wycinać za pomocą noża serduszko.
  • 5. Piec w nagrzanym piekarniku 175stC ok 15-20 minut. Odstawić do wystudzenia.
  • 6. Udekorować według gustu i pomysłu :-))

Porady

Zrobiłam to piernikowe serduszko dla mojego męża z okazji mikołajek :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ferrero

To może cię zainteresować