z okienkami z landrynek. Cudnie wyglądają - wyjątkowo radują oko. Znakomite na pierniki świąteczne. Przepis pochodzi ze Szwecji - zamiast miodu zawiera melasę trzcinową.
Średni
Składniki:
- mąka: 375 gramów
- melasa trzcinowa: 150 gramów
- cukier: 100 gramów
- masło: 100 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
- przyprawa piernikowa (opcjonalnie mozna dodać tylko imbir, cynamon i goździki): 3 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 0.25 łyżeczki
- starta skórka z pomarańczy (opcjonalnie - bardzo dodaje aromatu): 1 sztuka
- landrynki: 1 opakowanie
Piernikowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Melasę rozpuścić w garnku z cukrem i masłem. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Przestudzić.
2.W mikserze wymieszać mąkę, proszek, przyprawy i sól. Dodać płynną masę melasy, cukru i masła, jajko. Wymieszać. Masa będzie klejąca, to nie szkodzi. Całość wstawiamy do lodówki na 2 godziny, do stężenia.
3.Gdy masa stężeje formujemy kule i wałkujemy cieniutko podsypując mąką (możemy partiami). Wykrawamy foremkami wzory i gotowe pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W wykrojony otworki wkładamy po jednej landrynce (nie mniej).
4.Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Schładzamy i czekamy aż stwardnieją przed zdjęciem z papieru.
Komentarze