• Piernikowe serca

    Dodane przez: PolskaGotuje

  • z okienkami z landrynek. Cudnie wyglądają - wyjątkowo radują oko. Znakomite na pierniki świąteczne. Przepis pochodzi ze Szwecji - zamiast miodu zawiera melasę trzcinową.

  • Pierniki w kształcie serca

    Składniki


    - mąka: 375 gramów
    - melasa trzcinowa: 150 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - masło: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - przyprawa piernikowa (opcjonalnie mozna dodać tylko imbir, cynamon i goździki): 3 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 0.25 łyżeczki
    - starta skórka z pomarańczy (opcjonalnie - bardzo dodaje aromatu): 1 sztuka
    - landrynki: 1 opakowanie

  • Sposób przygotowania

    1.

    Melasę rozpuścić w garnku z cukrem i masłem. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Przestudzić.

    2.

    W mikserze wymieszać mąkę, proszek, przyprawy i sól. Dodać płynną masę melasy, cukru i masła, jajko. Wymieszać. Masa będzie klejąca, to nie szkodzi. Całość wstawiamy do lodówki na 2 godziny, do stężenia.

    3.

    Gdy masa stężeje formujemy kule i wałkujemy cieniutko podsypując mąką (możemy partiami). Wykrawamy foremkami wzory i gotowe pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W wykrojony otworki wkładamy po jednej landrynce (nie mniej).

    4.

    Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Schładzamy i czekamy aż stwardnieją przed zdjęciem z papieru.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zima, wigilia, pierniczki, kuchnia polska, serca
  • 0 komentarzy

Dodane przez: PolskaGotuje

PolskaGotuje 7249

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-12-20T16:46:40+01:00

77 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »