Piernikowe muffiny z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Piernikowe muffiny - lekkie, bez cukru, za to z miodem i niespodzianką w środku - niezła alternatywa dla pierników, zwłaszcza, gdy do Świąt zostaje już niewiele czasu, a roboty huk! :-)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    300 g mąki pszennej
    250 g miodu
    120 g masła
    2 jaja
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżka cynamonu (opcjonalnie - ja uwielbiam ten aromat, więc dodaję go niemal do wszystkiego)
    niewielki słoik ulubionego dżemu (u mnie domowy truskawkowy)
    lukier lub czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Piernikowe muffiny z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy delikatnie, aż się połączą. Następnie studzimy (ale nie do końca - niech masa pozostanie ciepława, łatwiej ją będzie połączyć z pozostałymi składnikami).
  • 2. Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 170 stopni Celsjusza (żeby nie tracić później czasu na czekanie).
  • 3. Przesianą mąkę łączymy z przyprawami i sodą, a następnie dodajemy do niej jaja i mieszankę masła oraz miodu. Miksujemy intensywnie kilka minut, a później przekładamy połowę masy do papilotek, wypełniając je do 1/3 wysokości (starałam się kłaść mniej więcej 2/3 łyżki na papilotkę). Na tym podkładzie ląduje dżem, który następnie przykrywamy resztą ciasta.
  • 4. Pieczemy muffiny przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (swoją drogą, ciekawe, kto wymyślił tę metodę z patyczkiem i użył jej jako pierwszy...). :-) Zdobimy wedle uznania, choć przyznaję, że mnie muffiny smakują również w wersji bez zdobień. ;-)

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować