Piernikowe muffinki z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło roztopić w garnuszku, przestudzić.
Suche składniki (przesianą mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i przyprawę do piernika) wymieszać w misce. W innym naczyniu wymieszać składniki mokre (jajka, mleko, sok z pomarańczy i ostudzone masło). Zawartość obydwu misek połączyć do otrzymania jednolitego, gęstego ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu pomarańczowego i przykryć resztą ciasta. Papilotki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Jeśli ciasta będzie za dużą, muffinki mogą podczas pieczenia uciec nam z foremek.
Piec w 180 st.C przez ok. 20 minut (lub chwilkę dłużej) do momentu, gdy muffinki ładnie wyrosną, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny korzenny aromat. Upieczone wyjąć, a po wystudzeniu udekorować czekoladowym lukrem (1-2 łyżeczki naturalnego kakao rozpuścić w mleku, dodać cukier puder i wymieszać do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dolać mleka). Smacznego!
Komentarze