Piernikowe muffinki z czekoladą

5 (152 ocen)

  • 40 min

Wspaniale wilgotne babeczki świetna alternatywa dla pracochłonnych pierników.Przepis upolowany w bezkresach internetu, przetestowany wielokrotnie! :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    pół szklanki cukru
    1 łyżka przyprawy do piernika
    szczypta soli
    50 ml oleju
    pół szklanki maślanki
    pół szklanki mleka
    pół szklanki miodu
    1 jajko
    100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
    1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach, proponuję szarą renetę)
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Piernikowe muffinki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W średniej wielkości naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.
    Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać polewą czekoladową, udekorować.

Porady

Z porcjo wychodzi ok.17 sztuk

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować