Piernikowe muffinki z bezową czapką

0 (0 ocen)

Muffinki pachnące piernikiem z pomarańczowym kremem i kolorową bezą.

Składniki:

  • MUFFINKI:
    3/4 szklanki miodu prawdziwego
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    125 g masła
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)

    KREM POMARAŃCZOWY:
    2 jajka
    2 żółtka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    1 pomarańcza

    BEZY:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
    barwnik spożywczy
    lukier

Piernikowe muffinki z bezową czapką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KREM POMARAŃCZOWY: jajka i żółtka roztrzepać z cukrem, umieścić w garnuszku. Dodać 75g masła, sok i skórkę z pomarańczy. Wszystko roztrzepać trzepaczką i dodać mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Mieszać, aby nie przypalić. Jeżeli pojawią się grudki zmiksować blenderem.

    MUFFINKI: masło rozpuścić z miodem. Wystudzić i utrzeć z jajkami. Mąkę, sodę i przyprawę do piernika wymieszać w miseczce. Wsypać do garnuszka z masą miodową. Połączyć składniki. Wykładać po 1 łyżce ciasta do foremek na muffinki. Na to po łyżeczce zimnego kremu pomarańczowego i przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez 15minut.

    BEZY: Białka ubić na sztywną pianę i dodawać łyżka po łyżce cukier, a na koniec barwnik spożywczy. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wystudzone muffinki. Muffinek nie należy wyjmować z foremek. Piec w piekarniku nagrzanego do 140*C przez 40-50minut. Wystudzić w piekarniku. Udekorować lukrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy