Piernikowe ludziki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

U mnie na świątecznym stole muszą być pierniczki, te piernikowe ludziki sprawiają radość i smakują szczególnie dzieciom.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka tortowa - 300 g
    miód lipowy - 80 g
    masło - 125 g
    cukier - 70 g
    soda oczyszczona - 1 łyżeczka
    domowa korzenna przyprawa do pierników - 2 łyżeczki
    ciemne kakao - 1 łyżeczka

    LUKIER:
    cukier puder - 1/2 szk.
    białko - 1/2 szt.
    sok z cytryny - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Piernikowe ludziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i miód przełożyć do rondelka i podgrzewając roztopić, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Lekko przestudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, dodać przestudzony miód z masłem i bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę.
  • 2. Ciasto rozwałkować do grubości około 5 mm i wycinać ciastka foremką delikatnie obsypaną mąką.
    Ciastka układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około 10 minut. Upieczone pierniki wystudź na kratce kuchennej.
  • 3. Roztrzepane białko utrzeć z cukrem pudrem na gęsty i jednolity lukier. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać odrobinę soku z cytryny, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru. Gotowym lukrem udekorować pierniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować