Piernikowe kurczę

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pierwszy raz udało mi się zmylić domowników. Po całym mieszkaniu unosił się przepyszny aromat piernika, ale w piekarniku piekło się mięso. Takiego kurczaka na słodko przygotowuje się szybko i łatwo. Natomiast wrażenia smakowe pozostają na dłużej.

  • 40 min

Składniki:

  • 7-8 filetów z udek kurczaka
    3 łyżki płynnego miodu (lipowy/wielokwiatowy)
    3 łyżki sosu sojowego
    1/2 szklanki soku z pomarańczy
    2 łyżki sosu rybnego
    1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków
    2 łyżeczki oleju sezamowego
    szczypta nasion sezamu

Piernikowe kurczę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180 stopni C. Udka przekroić na połowy i włożyć do naczynia żaroodpornego. W osobnej misce wymieszać ze sobą miód, sos sojowy, sos rybny, sok pomarańczowy oraz olej sezamowy, wszystko posypać przyprawą pięciu smaków. Następnie zalać marynatą mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Raz na 10 minut można kawałki kurczaka przekręcić na drugą stronę. Na 5 minuty przed końcem smażenia posypać kurczaka ziarnami sezamu. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem ryżowym, przybranym np. szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy