Piernikowe ciasto do góry nogami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wilgotne, aromatyczne, piernikowe ciasto do góry nogami podbiło moje serce. Ma fantastyczny smak, głównie za sprawą gruszek, przyprawy do pierników i polewy toffi. Dlaczego nazywa się do góry nogami? Po upieczeniu ciasto odwracamy „do góry nogami” i to co mieliśmy na spodzie jest teraz na wierzchu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na polewę:
    ◦75 g masła w temperaturze pokojowej
    ◦125 g brązowego cukru


    Składniki na ciasto piernikowe:
    ◦180 g mąki tortowej pszennej
    ◦1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦½ łyżeczki sody oczyszczonej
    ◦2 łyżeczki przyprawy do pierników
    ◦2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    ◦175 g brązowego cukru
    ◦2 duże jajka, roztrzepane w temperaturze pokojowej
    ◦120 g płynnego miodu naturalnego
    ◦150 ml mleka
    ◦100 g masła roztopionego
    ◦otarta skórka z połowy pomarańczy
    ◦50 g posiekanych orzechów włoskich
    ◦1-2 twarde gruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Sosy Ciasto

Piernikowe ciasto do góry nogami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownicę o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem, na spód dajemy papier do pieczenia, który również natłuszczamy.

    Gruszki myjemy i kroimy w plasterki – nie obieramy ze skórki!

    Przygotowanie polewy:

    W małym garnuszku rozpuszczamy cukier i masło. Gotujemy chwilę aż zgęstnieje. Gorącą polewę wylewamy na spód tortownicy. Na polewie układamy połowę plasterków gruszki.
  • 2. Przygotowanie ciasta:

    W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, przyprawy i cukier).

    W drugiej mokre składniki (jaja, miód, masło i mleko). Do mokrych stopniowo dodajemy suche składniki aż powstanie jednolite ciasto. Na koniec dodajemy orzechy i otartą skórkę z pomarańczy – mieszamy.

    Połowę ciasta wylewamy na gruszki. Na ciasto układamy pozostałe plasterki gruszki i przykrywamy je pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 min do tzw. suchego patyczka.

    Jak ciasto trochę przestygnie odwracamy je do góry nogami i kładziemy na talerz/paterę. Zdejmujemy z wierzchu papier do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować