Piernikowe choinki i pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni (ale wystrczy i 24h) .
2.Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku, wycinać gwiazdki roznej wielkosci. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia.
3.Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Do wyciskania lukru używałam rękawa cukierniczego z najmniejszym otworem.
Gwiazdki na srodku smarowac lukrem zeby sie skleiły ze sobą i utworzyły chonkie, z wierzchu rowniez ozdobic lukrem i cukrowymi ozdobami.
Komentarze