Piernikowe choinki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniała ozdoba świątecznego stołu

  • 60 min

Składniki:

  • 60 dkg maki
    25 dkg miodu
    15 dkg cukru
    100 g margaryny
    1 jajko
    łyżeczka sody
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka kakao
    polewa:
    100g czekolady gorzkiej
    3 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pierniczki Polewa

Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • syrop 1. W garnku zmieszać miód i cukier. całość gotować na wolnym ogniu aż do chwili połączenia i powstania gęstego syropu. Odstawić do przestudzenia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i lekko posiekać, dodać jajko, sodę, śmietanę i kakao. Następnie powoli wlać przestudzony syrop miodowy.
  • gwiazdki 2. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok 1 godz. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 0.5 cm. Literatką i kieliszkiem wykroić po 3 kółka (+ zrobić 3 dodatkowe troszeczkę grubsze i większe - na podstawę choinek), a specjalną foremką lub szablonem gwiazdki po 3 każdej wielkości. Tak przygotowane ciasteczka piec ok 20-30 min w temp 180-200C.
  • inne ciasteczka 3. Po upieczeniu można polać polewą zrobioną z rozpuszczonej na wolnym ogniu czekolady z dodatkiem śmietany.

Porady

Po upieczeniu ciastka są twarde i potrzebują kilku dni, aby zmiękły. Dla osób niecierpliwych można podgrzać je w kuchence mikrofalowej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Miód Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować