Piernikowa tarta z musem z białej czekolady

4.48 (179 ocen)

  • 3 godz.

CIASTO:2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko.MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:300 g białej czekolady250 g śmietanki 30%dodatkowo: 1 łyżka maku

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szkl. mąki pszennej,
    125 g masła,
    2 łyżki miodu,
    1 łyżka cukru trzcinowego,
    2 łyżeczki przyprawy do piernika,
    1 jajko.


    MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
    300 g białej czekolady
    250 g śmietanki 30%

    dodatkowo: 1 łyżka maku
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Tarty Desery

Piernikowa tarta z musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami.
    Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto.
    Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut.
  • 2. Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około 26 cm).
    Ciasto nakłuć widelcem.
    Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki.
    Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C.
    Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Śmietanę ubić na sztywno.
    Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać.
    Gotowy krem wyłożyć na ciasto.
  • 4. Wstawić do lodówki, musi się dobrze schłodzić.
    Gotową tartę udekorować ciasteczkami, posypać makiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować