Piernikowa tarta z musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami.
Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut.
2.Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około 26 cm).
Ciasto nakłuć widelcem.
Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki.
Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C.
Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy.
3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubić na sztywno.
Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać.
Gotowy krem wyłożyć na ciasto.
4.Wstawić do lodówki, musi się dobrze schłodzić.
Gotową tartę udekorować ciasteczkami, posypać makiem.
Komentarze