Piernikowa babka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

prosta, robiona ze składników, które zawsze znajdą się w domu

  • 15 min

Składniki:

  • margaryna - pół kostki
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    jajko
    szklanka mleka
    1,5 - 2 łyżeczki sody
    2 łyżki dżemu porzeczkowego albo wiśniowego
    czubata łyżeczka kakao
    łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernikowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucierać margarynę z cukrem, dżemem i jajkiem, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać kakao i przyprawę do piernika, mąkę, sodę a na koniec mleko.
  • 2. Ciasto wlać do wąskiej formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 40 minut.
  • 3. Aby ozdobić ciasto można je oblać polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi albo po prostu obsypać cukrem pudrem

Porady

Do babki można też włożyć rodzynki i orzechy, wedle upodobania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować