PIERNIKO-SERNIK

4.5 (161 ocen)

korzenne ciasto dyniowe doskonałe na Boże Narodzenie

Składniki:

  • Ciasto:
    1 3/4 szkl. mąki,
    ½ szkl. cukru,
    1 szkl. pure z dyni,
    50 g stopionego masła
    3 jajka,
    1 cukier waniliowy,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
    1,5 łyżeczki przyprawy korzennej,
    1 łyżeczka kakao,
    szczypta soli

    Masa serowa:
    500 g zmielonego sera,
    2 jajka,
    ½ szkl. cukru,
    ½ szkl. mleka,
    1 budyń waniliowy,
    40 g miękkiego masła
    1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

    Polewa:
    ¼ kostki masła,
    2 łyżki cukru,
    2 łyżki mleka,
    2 łyżki śmietany 18%,
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik Desery

Pierniko-sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Formę o wym, 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie suche składniki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na placki.



  • 2. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i masło, mieszamy. Przelewamy do rondla, gotujemy na małym ogniu klika minut. Do gotującej masy dodajemy budyń rozrobiony w mleku, mieszamy uważając żeby masa się nie przypaliła, na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim plackiem. Całość polewamy polewą.
  • 3. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować