Pierniki wykrawane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier dzielimy na 3 części.
Jedną gotujemy z miodem
i przyprawą, z drugiej części
cukru robimy karmel i wlewamy
do rozpuszczonego miodu
z przyprawą. Odstawiamy do
ostygnięcia. Pozostały cukier
ubijamy z jajkami.
2.Mąkę przesiewamy do miski,
mieszamy z kakao i przyprawą
do piernika. Wlewamy rozpuszczony
w mleku amoniak, dodajemy
ubite jajka i dokładnie mieszamy.
Roztopioną i ostudzoną
margarynę dodajemy do ciasta,
mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy
na stolnicy podsypanej
mąką na grubość ok. 1 cm.
3.Foremkami wykrawamy pierniki,
przekładamy na posypaną
mąką blachę i pieczemy 10 minut
w temperaturze 180 ˚C.
Porady
Pierniki najlepiej upiec 2-3 tygodnie przed świętami.
Komentarze